Doseg električnih automobila

E-automobili prikladni su samo za kratke dionice, a ne za svakodnevnu vožnju? Doseg električnog automobila ima važnu ulogu za uspješnost e-mobilnosti. Zahvaljujući stalnom daljnjem razvoju alternativni oblik pogona dosegao je razinu dugih dionica. Testirajte je sami uz pomoć indikatora dosega za e-tron, Q4 e-tron i e-tron GT modele i pročitajte naše savjete na temu korištenja e-automobila u zimskim uvjetima.

Indikator dosega

Koliko ću daleko stići u gradskom prometu, na brzoj cesti ili autoputu ako uzmem u obzir razne čimbenike? Odgovor na to nudi vam indikator dosega za e-tron, Q4 e-tron i e-tron GT modele. Za razliku od WLTP ciklusa, ovdje se pretpostavlja da je klima-uređaj uključen. Kod izrazito energetski učinkovitog načina vožnje (npr. konstantno srednja brzina ili nema klimatizacije) mogu se postići veći dosezi. Za realistične profile vožnje kalkuliraju se faze ubrzanja i usporavanja na temelju empirijskih vrijednosti.

Relevantni čimbenici

Koji se doseg može postići s e-automobilom, ovisi o različitim čimbenicima kao što su:

 • individualan način vožnje
 • odabrani drive select modus
 • uključena električna trošila
 • konfiguracija vozila i natovarenost
 • klimatski uvjeti (vrijeme)
 

Osobitosti tijekom korištenja u zimskim uvjetima

Tijekom korištenja u zimskim uvjetima postoji još čimbenika koji mogu smanjiti doseg vašeg e-automobila, primjerice:

 • veći otpor kotrljanja zimskih guma
 • niske temperature i nepovoljniji uvjeti na kolniku dodatno povećavaju otpor kotrljanja guma i otpor zraka
 • uključena električna trošila
 • zagrijavanje potrebnih senzora za sustave potpora kako bi se spriječilo zaleđivanje
 • dodatno povećanje otpora vožnje dogradnjama kao što su krovni nosači, krovne kutije itd.
 

Savjeti za zimske uvjete

1.

Zaštitite bateriju od niskih temperatura i parkirajte vozilo po mogućnosti na mjestu zaštićenom od vremenskih utjecaja

2.

Prilagođeni način vožnje uz predviđanje situacija u prometu u drive select modusu „efficiency“ i prediktivni način vožnje u skladu s prijedlozima potpore za učinkovitu vožnju

3.

Smanjenje potrošnje električnih trošila kao što su klimatizacija, funkcija odmrzavanja, grijanje unutrašnjosti, zrcala, stakla i sjedala

 

4.

Postavljanje ispravnog tlaka u gumama

5.

Smanjenje natovarenosti

6.

Izbjegavanje nepotrebnih dogradnji koje se ne koriste, primjerice nosač za skije, krovne kutije itd.

 

Audi e-tron Primjer dionice

Vožnja na godišnji odmor

Bruxelles-Flachau u regiji Pongau

1010 km

Želite se odvesti dužom dionicom u svom Audiju e-tron. Nikakav problem – duž autoceste vam na raspolaganju stoje agregati za brzo punjenje, na kojima ćete svoj Audi e-tron napuniti u najkraćem mogućem vremenu. Ako se npr. želite odvesti iz Bruxellesa u Flachau u regiji Pongau, za dionicu od 1010 km s Audijem e-tron trebat ćete samo tri zaustavljanja radi punjenja u trajanju od oko 32-40 minuta* zahvaljujući dosegu prikladnom za veće udaljenosti i mogućnosti punjenja vozila do razine napunjenosti baterije od 80 % s čak 150 kW.

*U primjeru je korišten Audi e-tron 55 s 19“ kotačima u modusu vožnje „efficiency“ na sunčanih 20-ak stupnjeva temperature uz pretežnu vožnju po autoputu. Kombinirana potrošnja struje u kWh/100 km: 26,4 - 22,9 (WLTP); kombinirane emisije CO2: 0 g/km. Podaci o potrošnji goriva/struje i emisijama CO2 u rasponima ovise o odabranoj opremi vozila.

 

Često postavljana pitanja o dosegu

 1. Vozite na način da predviđate situacije u vožnji i pazite na brzinu.
 2. Upotrebljavajte drive select modus „efficiency“. On je namijenjen posebno štedljivoj vožnji.
 3. Pazite na nivo vozila. Smanjite otpor zraka tako da smanjite visinu vozila pomoću Audi drive select modusa „Sport“ ili „efficiency“ (kod vozila sa zračnim ovjesom).
 4. Obratite pažnju na sporedna trošila kao što su klimatizacija, radiouređaj, glavna svjetla i grijano stražnje staklo. Ona također upotrebljavaju energiju iz baterije.
 5. Izbjegavajte vožnju s dogradnim dijelovima kao što su krovni nosači kada to nije potrebno.
 6. Upotrebljavajte ECO program klima uređaja.
 7. Upotrebljavajte pretkondicioniranje (programiranje vremena polaska) kada je vozilo još spojeno s punjačem.
 8. Upotrebljavajte modus „Range“ (ograničena vožnja).

Prikaz dosega izračunava se iz razine napunjenosti baterije, aktualnih toplinskih uvjeta i posljednjih vrijednosti potrošnje. Zbog visoke učinkovitosti vozila i e-pogona svi otpori vožnje imaju natproporcionalno velik utjecaj u usporedbi s vozilom s motorom na izgaranje. Individualnu vrijednost potrošnje svog vozila pronaći ćete u aplikaciji myAudi pod „Detalji opreme/Tehnički podaci/Potrošnja“. Na doseg utječu prvenstveno sljedeći čimbenici:

 • Toplinski uvjeti (hladnoća/vrućina)
 • Način vožnje / brzina
 • Gume (npr. zimske gume)
 • Svojstva kolnika (mokar kolnik, snijeg)
 • Sporedna trošila (grijanje, grijanje sjedala, grijanje stražnjeg stakla, klimatizacija...)
 • Natovarenost (putnici, prtljaga)
 • Bočni vjetar i vjetar iz suprotnog smjera

Menadžment dosega u Audiju e-tron u svakoj situaciji informira kupca o dosegu koji je još raspoloživ. Vaš Audi e-tron skrenut će vam pažnju na to pravodobno, kada je spremnik električne energije skoro prazan. U tu se svrhu vozača upozorava kod preostalog dosega od 100 km i još jednom kod preostalog dosega od 50 km. Po potrebi započinje automatsko navođenje po ruti do najbliže stanice za punjenje. K tomu se vaše vozilo kod malog preostalog dosega automatski prebacuje u modus za uštedu energije kako bi se maksimizirao preostali doseg.